Ruhák és ráncok. Kolozsvár rétegződése képekben

Az egyén rétegződési rendszerben elfoglalt helyét olyan elvont fogalmak segítségével szoktuk leírni, mint pénz, hatalom vagy presztízs. Az osztályhelyzet azonban egészen konkrét, látható jellemzőinkben is tükrőződik, státusszimbólumként szolgáló ruházatunk mellett arckifejezésünkben, testtartásunkban. 


Mindez nagyszerűen megtalálható Andrei Niculescu képein, aki "street photography"-t, azaz utcai fényképezést művel, nyilvános helyeken tartózkodó személyekről készít portré-fotókat. A személyiségi jogokkal hadilábon álló művész facebookra feltöltött képei rendkívüli népszerűségnek örvendenek, bár heves ellenzői is akadnak, akik miatt a facebook egyszer már letiltotta. Niculescu több ezer kolozsvári járó-kelőt megörökítő képein a város minden társadalmi rétege megjelenik. Ezekből válogattunk össze néhányat azzal az elképzeléssel, hogy összeállításunkban Kolozsvár lakosságának minél teljesebb skálája megjelenjen, a makulátlan öltönyű úriemberektől kezdve a megtört arcú munkásokon át a nyomor és megfélemlítettség képeiig.

A képeket egy szubjektív státushierarchia szerinti sorrendbe igyekeztünk rendezni, ám e törekvésünk nem volt problémamentes. Felmerülő kérdéseink egyben a rétegződéselméletek gondjai is: a társadalom horizontális tagolódásai fellazítják, felülírják az egyértelmű hierarchikus rendeződést, a hipszter, a rocker vagy a roma fiatalember helye a képek sorában igencsak kérdéses. Ráadásul amit a képeken látunk az nagymértékben a képeken szereplők fogyasztásban megnyilvánuló önkifejezési törekvése, ami nem tükrözi feltétlenül tényleges osztályhelyzetüket - de hát mi is határozza meg az osztálypozíciót...? Mindezen gondok mellett úgy gondoljuk, hogy egy ilyen összeállítás hordoz valami többletet a hagyományos elemző leírásokhoz képest, hisz a ruházat mellett a képek a fogyasztás által nehezen, vagy egyáltalán nem befolyásolható részleteket is feltárnak, ráncokat, testtartásokat, tekinteteket - olyan részleteket, amelyek szintén sokat elárulnak az egyén társadalmi helyzetéről.

A képek Niculescu facebook oldaláról származnak, itteni közzétételükhöz sem a szerző, sem az érintettek engedélyét nem kértük, így megtörténhet, hogy ez az anyagunk nem lesz hosszú életű...









































































1 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekesek a képek, és persze a hierarchizálás is :) Persze a rétegződési rendszer többdimenziós, ezért is nehéz egy vonalba helyezni ezeket. Ha vitatkozni kellene, az idős, botos házaspárt én azért fennebb tenném, de úgy egyébként nem sokban tudnék vitatkozni. Gratula! Veres V.

    VálaszTörlés