A gettó gyermekei - fotókiállítás

Kiállítás nyílt a Sociollogicum épületének halljában, Gönczy Tamás képeiből. "A gettó gyermekei" című összeállítás képei a tatabányai Mésztelepen készültek.




„Mésztelep kialakulását az 1896-ban a mai település területén megindult széntermelés nagyarányú felfutásának köszönheti, ahol az energiahordozó felhasználására a 20. század elejétől kezdve egyre több ipari létesítményt hoztak létre. A múlt század első felében az üzemek munkaerőigényének kielégítése érdekében az ország egész területéről érkező betelepülők számára a tulajdonos MÁK Rt. jellemzően ún. hatajtós, komfortnélküli munkáslakásokat épített fel a telepen. A városközpont Újvárosban történő elhelyezésével, s a környezetszennyezés mértékének megnövekedésével a magasabb 28 társadalmi státuszú családok egyre inkább, az 1950-es évektől gomba módra szaporodó összkomfortos lakótelepi lakásokba költöztek. Mésztelep lakóinak többségét ma már többnyire a lakbér és közüzemi díjtartozásuk miatt a településről kilakoltatott, illetve az ország ÉK-i területeiről érkező, jobbára önkényes lakásfoglaló roma családok alkotják. Az 1990-es évek elején az alacsony iskolai végzettségű cigányok többsége elvesztette munkahelyét. Ezzel összefüggésben az évtized második felében a közbiztonság romlásával elgettósodott a terület. A családok egy része jelenleg is alkalmi munkából, munkanélküli segélyből, illetve különböző szociális ellátásokból él. A városrész műszaki infrastruktúrája rendkívül rossz állapotban van, s a telep korábbi alapfokú intézményei közül ma már csak az óvoda áll az itt lakók rendelkezésére. Mésztelepet – kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően – a tervek szerint még ebben az évben gazdasági területté fogják átminősíteni. Felszámolásával Tatabánya legnagyobb, s legegybefüggőbb kolónia jellegű városrészét veszíti el.”

A kiállítás 2013-2014 nyarán készült képei mésztelep gyermekeinek ábrázolásával nyújt bepillantást a közösség mindennapjainak világába. A kiállítás BBTE Szociológia Karának Dosztojekvszkij (volt Plugarilor) utca 34. szám alatti épületében tekinthető meg, április 30-ig. 

Gönczy Tamás Szatmárnémetiben született, jelenleg humánerőforrás-menedzsment szakos hallgató a BBTE Szociológia és Szociális Munkás Karán. Továbbiképei a Gönczy Tamás Photography facebook oldalon tekinthetők meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése