A szociofotográfia úttörői: Henry Mayhew

A szociofotográfia történetének első nagy horderejű alkotása az angol Henry Mayhew nevéhez fűződik. Mayhew újságíró volt, aki egy londoni újság számára készít több éven át “megbízható” leírásokat a londoni utcákon élő munkásokról, koldusokról, alvilági emberekről. Ezeket az újságcikkeket adja ki 1851-ben három kötetben, amelyek a illusztrációik révén a kapcsolódnak szociofotográfiához. A szóban forgó illusztrációk tulajdonképpen rajzok, amelyeket Richard Beard által készített dagerrotípiák alapján készítettek, a „fotós” tehát tulajdonképpen nem is Mayhew. A dagerrotípia a fényképkészítés egyik első változata, amely esetében az előhívás szilárd anyagon történik és nehézkes, ezért a sokszorosítás még nem megvalósítható.


A London Labour and the London Poor című könyvet 1861-ben újra kiadják, egy negyedik kötettel is kiegészítve, amely prostituáltakat, tolvajokat, bűnözőket mutat be, és a korábbiaknál alaposabb szociológiai jellegű elemzést is tartalmaz.

A Mayhew által megörökített London, bár a korszak leggazdagabb városa, inkább a mai harmadik világ országaihoz hasonlít, melyben tömegek tengődnek az utca informális gazdaságából. Ezeket az életformákat, megélhetési módokat leltározza fel Mayhew, részletes leírásokat szolgáltatva az egyes foglalkozásokról. A könyv elsőként tette láthatóvá a városi szegénységet a felsőbb osztályok tagjai számára, sokakat megilletve, állítólag Charles Dickensre is meghatározó hatást gyakorolva.


A szemetesről szóló fejezet






































Ugrás a Facebook oldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése